Cu totii avem printre apropiatii sau cunoscutii nostri persoane care se dovedesc eficiente, raman sanatoase si dorm bine in conditii de stres, in timp ce altele nu.
De exemplu, C., confruntat cu situatii stresante, raspunde gandind negativ si simtindu-se amenintat si neajutorat, considerand ca nu poate face nimic, evitandu-i pe cei apropiati, infuriindu-se si repezindu-i pe cei din jur.
In contrast cu el, R. raspunde la situatii stresante asemanatoare, gandind optimist si privind ceea ce se intampla ca pe o provocare, considerand ca poate exercita un anumit control asupra stresului, glumind la adresa sa si a ceea ce se intampla si cautand compania prietenilor si a familiei.
In consecinta, C. se simte anxios, are dureri de cap si doarme prost, in timp ce R. pastreaza o dispozitie pozitiva si doarme bine sub stres.
Evenimentele de viata stresante sunt cei mai frecventi factori care favorizeaza insomnia. Cele mai multe dintre persoanele cu insomnie, dar si persoanele cu somn normal dorm mai prost in zilele stresante. Cu cat stresorii sunt mai frecventi si mai puternici, cu atat probabilitatea de aparitie a problemelor de somn in noaptea urmatoare este mai mare.
Stresul stimuleaza, printre alte modificari interne, si secretia de hormoni specifici stresului, care raman la valori ridicate, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii, mentinand starea de veghe si inhiband starea de somn. In acelasi timp, reactiile de stres sunt cauzate si mentinute si de gandurile negative in legatura cu ceea ce se intampla, avand ca rezultat stimularea sistemului de veghe si producerea insomniei.
Cele mai bune rezultate in lupta cu stresul, dar si cu insomnia o reprezinta restructurarea cognitiva si exercitiile de relaxare.
Restructurarea cognitiva se refera la identificarea gandurilor negative, producatoare de disconfort psihic, si inlocuirea lor cu alternative mai rationale si eficiente. Desi pare mai dificila la inceput, realizata cu ajutorul unui psihoterapeut, restructurarea cognitiva devine un instrument extrem de eficient si la indemana oricui in numeroase situatii dificile.
Tehnicile de relaxare linistesc si limpezesc mintea, distrag atentia de la gandurile stresante si imbunatatesc capacitatea de concentrare, scad anxietatea, furia, frustrarea si simptomele stresului, imbunatatesc starea generala de sanatate.
Medicamentele au eficienta moderata, deoarece nu trateaza cauzele stresului si ale insomniei, ci doar simptomele, rezultand o imbunatatire temporara. In schimb, combinarea restructurarii cognitive si a exercitiilor de relaxare ofera o abordare extrem de eficienta pentru reducerea impactului stresului asupra somnului si sanatatii: restructurarea cognitiva pentru managementul gandurilor care determina stresul si exercitiile de relaxare pentru contracararea reactiilor fizice ale organismului la stres.