Adolescenta este perioada de trecere dintre copilarie si maturitate, caracterizata prin transformari fizice, emotionale si cognitive extreme, dezvoltarea imboldurilor sexuale, trebuinta de a face alegeri profesionale si de alte tipuri, nevoia de a se adapta asteptărilor grupului de aceeasi varsta. Toti acesti factori exercita o presiune si contribuie la agitatia traita de majoritatea adolescentilor.

Adolescentul este nerabdator sa isi gaseasca identitatea si sa isi cucereasca locul sau in lume. El resimte cu intensitate neliniste, teama, gelozie, invidie, bucurie, curiozitate, afectiune. Intrarea in lumea adultilor este o zona problematica in experienta adolescentilor. Ei au nevoie  sa fie ascultati si sustinuti, dar si sa fie tratati ca persoane care se pregatesc sa devina adulti. In schimb se afla in situatia de a fi si mari si mici, in acelasi timp – de a fi tratati ca fiind mari atunci cand nu o doresc si de a fi tratati in mod impropriu ca fiind mici, in alte ocazii.

Care sunt problemele specifice adolescentilor?

 • conflicte in familie, dificultati de relationare;
 • abuz de substante (alcool, droguri etc);
 • dificultati de invatare, esec scolar, absenteism, abandon;
 • stima de sine scazuta, depresie, tentative de suicid;
 • anxietate, fobii, tulburari somatice cu cauza psihica;
 • tulburari ale somnului, tensiune emotionala, incapacitate de a se relaxa;
 • tulburari ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie);
 • probleme afective si sexuale;
 • conduite agresive, violenta, nervozitate, minciuna, furt, fuga de acasa.

In psihoterapie…

Psihoterapia pentru adolescenti este asemanatoare cu cea pentru adulti. Adolescentii gasesc de cele mai multe ori psihoterapia ca pe un loc in care isi pot intelege si descoperi sentimentele, sperantele, visele si temerile, in care se pot concentra asupra propriei lor persoane, asupra experientelor si a relatiilor cu ceilalti.

Una dintre formele de psihoterapie foarte agreata de adolescenii este cea de grup, deoarece acesta este o excelenta oportunitate de a apartine unui grup si de a invata abilitati si modalitati de adaptare de la persoane de varsta apropiata si cu probleme asemanatoare.

Parinte de adolescent…

Adolescenta plaseaza copilul intr-o perioada de importante schimbari fizice si psihice, ceea ce il poate face iritabil, incapatanat, rebel, uneori izolat, alteori de-a dreptul insuportabil. Conflictele cu parintii par obligatorii si de nerezolvat. Uneori nu se stie cine are mai mare nevoie de ajutor…

Sa fii parinte nu este deloc usor, majoritatea parintilor trecand prin momente dificile, de la venirea in familie a unui nou – nascut, pana la “crizele de personalitate” ale adolescentului. Exista momente cand ai nevoie de o persoana obiectiva, specializata care sa te ajute sa gasesti raspunsuri in relatia cu propriul tau copil, adolescent.
Parintii care se adresează psihologului solicitand psihoterapie sau consiliere pentru copilul lor ascund, adesea, nevoia de a fi ajutati ei insisi:

 • sa inteleaga si sa accepte schimbarile pe care le traverseaza adolescentul;
 • sa gestioneze o perioada conflictuala, tensionata in familie;
 • sa traverseze o situatie traumatizanta.