remedii naturale pentru a invinge insomniaInsomnia este o problema curenta de sanatate, tot mai multe persoane plangandu-se de problemele de somn. Desi in limbajul curent, prin insomnie se intelege dificultatea de a dormi suficient (in medie 8 ore / somn pe noapte), din punct de vedere clinic avem in vedere: adormirea cu greutate (sunt necesare mai mult de 30 de minute pentru a adormi), trezirea in timpul noptii si, chiar, trezirea matinala, mai devreme cu 1-2 ore decat este nevoie. Persoanele afectate de insomnie traiesc o permanenta stare de tensiune si neliniste, provocate de insomnie si de efectele ei asupra propriilor vieti.

Medicamentele si somniferele
Cele mai la indemana remedii impotriva insomniei par a fi medicamentele.Ele nu reprezinta, insa, solutia pentru insomnie, pentru ca nu trateaza cauza insomniei, ci se adreseaza doar simptomelor. Este posibil ca la inceputul administrarii medicamentelor, somnul sa se imbunatateasca, insa dupa un timp, doza initiala nu mai este suficienta si trebuie marita. De asemenea, in situatia opririi administrarii medicamentoase, insomnia se reinstaleaza, determinand, astfel un cerc vicios al insomniei si somniferelor. De ce sunt prescrise? Pentru ca reprezinta o solutie rapida si usoara. Si pentru ca exista o atitudine inca puternic inradacinata, conform careia medicamentele sunt cel mai bun tratament pentru problemele de sanatate.

Stilul de viata si factorii de mediu care influenteaza somnul
Multe dintre obiceiurile care formeaza stilul nostru de viata ne afecteaza somnul intr-o masura semnificativa: stilul de viata sedentar si lipsa activitatii fizice, cafeina in exces si nicotina, mancarurile grase, alimentele bogate in zaharuri si carbohidrati rafinati consumate cu putin inainte de culcare. Si mediul ambiant din dormitor poate afecta somnul: un pat inconfortabil, o camera prea calda sau prea rece, zgomotele, lumina sau intunericul insuficient pot tulbura chiar si somnul unei persoane care nu are nici o problema cu atat mai mult in cazul celor cu insomnie, al caror sistem de somn este mult mai sensibil.

Cum putem lupta eficient impotriva insomniei?
Daca incepem ziua cu gandul ca nu am dormit suficient si din cauza asta nu vom fi in stare de nimic si vom avea o zi mizerabila, sansele sa avem intr-adevar o zi mizerabila sunt foarte mari. Chiar daca nu am dormit bine, putem diminua dispozitia proasta din timpul zilei prin minimizarea gandurilor negative despre somn. In felul acesta, avem la indemana noastra o modalitate eficienta de a ne folosi gandurile pentru a dobandi un control mai mare asupra emotiilor si functionarii din timpul zilei.

Alimentele bogate in zaharuri si carbohidrati rafinati, dar si mancarurile grase sau condimentate abundent pot afecta somnul atunci cand sunt consumate cu putin inainte de culcare, fie datorita producerii unei cantitati de energie care stimuleaza organismul si alunga somunul, fie prin producerea de indigestie, gaze sau arsuri. Consumarea inainte de culcare a unei gustari bogate in carbohidrati va duce la stimularea secretiei de serotonina si mentinerea starii de somn pe parcursul noptii.

Este de preferat ca orele de culcare si de trezire sa fie aceleasi in fiecare zi. Persoanele care sufera de insomnie au, deseori, obiceiul de a se baga in pat devreme si de a sta in el cat mai mult in speranta ca vor adormi. Insa, in felul acesta, starea de iritare si tensiune care se instaleaza nu fac decat sa alunge somnul. Atunci cand nu putem adormi, este bine sa ne ridicam din pat, sa bem putina apa, sa citim sau sa ne uitam putin la televizor (dar fara a sta culcati in pat, ci asezati pe canapea sau pe un fotoliu).

Dormitorul este bine sa fie doar un loc special amenajat pentru relaxare si intimitate. Aspecte importante sunt: prezenta sau absenta surselor de zgomot, lumina prea puternica sau intunericul insuficient, calitatea patului, a saltelei si a lenjeriei etc.
Exercitiile fizice moderate in timpul zilei si plimbari dupa masa de seara contribuie la pregatirea adecvata a organismului pentru trecerea de la starea de veghe la starea de somn.

Exercitiile de relaxare au rolul de a contracara reactiile la stres, de a diminua nivelul hormonilor de stres, de a opri “asaltul” gandurilor negative legate de somn si de a linisti si relaxa mintea si corpul. Este important ca ele sa fie invatate sub supravegherea unui specialist si, apoi, practicate cu consecventa.