FAMILIE_Parinti_si_copiiMeseria de parinte este una foarte importanta, daca nu chiar cea mai importanta din viata noastra si, totusi, putini dintre noi sunt instruiti pentru ea. Dragostea cu care ii inconjuram pe copii nu pare a fi totdeauna suficienta. Chiar daca multi dintre parinti par a sti de la nastere cum se cresc copiii, sunt momente cand propriile raspunsuri sau cele venite de la alti  membri ai familiei sau de la cunostinte apropiate nu mai sunt de folos…

Majoritatea problemelor privind educatia copilului pot fi rezolvate daca acordati atentie urmatoarelor principii fundamentale si actionati in conformitate cu ele:

Incercati sa intelegeti motivatia comportamentului negativ al copilului.
Ce scop sau ce recompensa urmareste?

Copiii sunt necooperanti nu in ciuda comportamentului dvs, ci din cauza a ceea ce faceti. Exista patru scopuri pentru care copilul face ceea ce face:

  • Atentia nelimitata. Exista copii care se simt importanti doar atunci cand sunt in centrul atentiei. Acest lucru poate fi consecinta faptului ca li s-a dat prea multa atentie la o varsta foarte frageda. Neputand trai fara aceasta atentie, modul cel mai sigur si mai direct de a o obtine este comportamentul negativ si necooperant.
  • Puterea. Ceea ce urmareste copilul dornic de putere este sa castige, nu conteaza ce anume. Se simte important atunci cand ignora ceea ce ii spune parintele sa faca si cand il determina pe acesta sa faca ceea ce vrea el. Daca se poarta la fel si dupa ce a fost corectat, daca parintele se simte frustat si furios in aceasta relatie, atunci copilul a preluat puterea.
  • Razbunarea. Poate fi urmarea unei lupte de putere in care parintii, ca sa castige, au folosit pedeapsa.
  • Pretinsa incompetenta. Copilul crede ca nu este mare lucru de capul lui, asa ca n-are rost sa se straduiasca. Pentru a evita sa mai incerce lucruri noi, trebuie sa-i convinga pe toti ca este incompetent.

Lasati copilul sa suporte consecintele optiunilor lui.
Faptul ca aproape toate actiunile umane au o consecinta, reprezinta cel mai important atu pentru parinti.

  • Consecintele naturale. Este vorba de lucruri care se intampla in mod natural, atunci cand copiii fac ceva, fara nici un amestec din partea parintilor. De exemplu: “Daca  nu mananci dimineata, iti va fi foame toata ziua”.
  • Consecintele logice. Atunci cand consecintele naturale sunt nepotrivite sau periculoase, parintii pot inventa consecinte logice, prin care copiii pot invata care sunt consecintele comportamenelor lor si ca trebuie sa suporte aceste consecinte.
    De exemplu: “Daca faci galagie si scandal in magazin, ne intoarcem imediat acasa”.
    Pentru ca aceste consecinte sa isi atinga scopul, este important:
    1.  sa fie puse in relatie directa cu comportamentul
    2.  sa fie oferite alternative
    3.  sa ii fie oferite copilului sanse de ameliorare
    4.  atitudinea dvs trebuie sa fie ferma, dar calma.
  • Respect nu pedeapsa.
    In timp ce consecintele au legatura directa cu comportamentul copilului, pedeapsa este arbitrara. Din ea, copilul  invata doar ca nu trebuie sa faca un anumit lucru, insa nu intelege de ce nu trebuie sa il faca. In acelasi timp, pedeapsa este descurajanta si lipsita de respect.Incurajati-va copilul si sustineti-i respectul de sine.
    Incurajarea ii face pe copii sa aiba sentimente pozitive fata de ei insisi, chiar si atunci cand au gresit. Descurajarea, insa, le da impresia ca, oricum ar proceda, niciodata nu va fi destul de bun. Atentie, insa, granita dintre incurajare si descurajare poate fi extrem de fina si de imperceptibila!

(sursa: S. Shapiro, K. Skinulis – „Cum devenim parinti mai buni”)