emotii-prieteni-dusmaniExista oare emotii bune care trebuie cultivate si emotii rele care trebuie eliminate din viata noastra? In societatea noastra bazata pe performanta, obligatia de a fi intr-o forma fizica si mental maxima a condus la supravalorizarea emotiilor care servesc drept baza pentru starea de bine si la respingerea acelora care suscita indispozitie. Din cauza tendintei de a denigra emotiile calificate drept “negative”, multi le detesta, fac tot posibilul sa le elimine si isi doresc sa resimta doar emotii “pozitive”.

Cine se poate lauda ca este intotdeauna animat numai de sentimente placute, ca se desfata intr-o stare de destindere si de optimism continuu? O furie declansata de o frustrare, un anumit nivel de anxietate sau scaderea temporara a elanului in urma unui insucces sunt reactii emotionale normale, care fac parte din viata, la fel ca bucuria, increderea si dragostea. Emotiile ne nunanteaza starea de spirit in fiecare moment. Ele sunt familiare si misterioase in acelasi timp. Apar brusc, independent de vointa noastra, ne surprind si, chiar, ne pun in situatii jenante sau periculoase.

De cele mai multe ori, emotiile noastre sunt adaptate situatiei care le provoaca si adaptarea noastra la lumea exterioara ar fi in mod serios afectata fara ele. Totusi, adesea, ele ne stingheresc capacitatea de reflectie, ne deformeaza judecata si ne tulbura mintea. O frica irationala ne impiedica sa gandim; se intampla sa simtim o antipatie profunda fata de o persoana despre care altii par a avea o parere buna. Echilibrul emotional este fragil si exista multe cauze care il pot zdruncina. Emotiile foarte intense genereaza o tensiune greu de tolerat, astfel incat ratiunea noastra se scurtcircuiteaza si chiar ne putem pierde controlul. Cand ating un nivel de intensitate foarte inalt, emotiile pot cauza chiar afectiuni mentale. Astfel, o tristete excesiva produce depresie, in timp ce o veselie exuberanta poate declansa un comportament maniacal. In momentele de dezechilibru, emotiile noastre ne pot deveni usor dusmani prin intensitatea lor si prin modul in care afecteaza si ale arii functionale.

Toate emotiile noastre au o utilitate. Sa nu le acceptam pe unele dintre ele inseamna sa renuntam constient la o parte din informatiile pretioase pe care ni le furnizeaza. Pentru o adaptare sanatoasa, este important sa le acceptam pe toate si sa ascultam ceea ce ne pot invata ele sau ceea ce au ele sa ne transmita…