lupta-cu-depresiaDepresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unor stari de tristete si de pierdere a sperantei pentru o perioada lunga de timp. Este mai mult decat un simplu episod de tristete, o dispozitie proasta sau o scadere temporara a energiei si, de aceea are  un impact semnificativ asupra bucuriei de a trai viata, asupra capacitatii de munca, asupra starii generale de sanatate, asupra relatiilor cu cei apropiati. Persoanele care sufera de depresie nu pot doar printr-un efort de vointa sa faca fata situatiei si sa se simta bine. Netratate, simptomele pot sa dureze saptamani, luni sau chiar ani si se poate ajunge chiar la episoade dramatice, de suicid.

Cauzele depresiei
Depresia este de obicei declansata de o combinatie intre predispozitia genetica, evenimente de viata stresante, afectiuni medicale, administrarea unor medicamente. Acesti factori pot determina un dezechilibru al unor substante chimice din creier (neurotransmitatori), ducand, astfel, la aparitia depresiei.

Situatiile si factorii care pot declansa un episod de depresie sunt:

 • un eveniment de viata stresant (despartirea, divortul, decesul unei persoane apropiate, pierderea locului de munca, somajul, pensionarea);
 • saracia, dificultatile familiale, probleme medicale grave proprii sau ale unei persoane apropiate;
 • un istoric de abuz sexual sau fizic in copilarie;
 • consumul de alcool sau droguri;
 • stresul si oboseala cronica;
 • nasterea recenta, menopauza;
 • afectiunile cronice (bolile cardiace, cancerul);
 • o afectiune severa, descoperita recent;
 • dezechilibre ale glandelor endocrine (tiroida, glandele suprarenale);
 • administrarea unor medicamente (narcoticele folosite pentru indepartarea durerii sau steroizii; de obicei simptomele depresive dispar odata ce medicamentul este oprit).

Unele trasaturi psihologice pot creste vulnerabilitatea fata de depresie. Persoanele care au o parere proasta despre sine, o viziune pesimista asupra lumii au un risc mai mare de a dezvolta o depresie.

Semnele depresiei

 • Tristete, pesimism, lipsa de speranta, sentimente de zadarnicie;
 • Sentimente de vinovatie, de neajutorare, parere de sine proasta;
 • Pierderea placerii pentru activitati care inainte aduceau bucurie si placere;
 • Cresterea sau diminuarea nevoii de somn;
 • Pierderea sau crestere in greutate, datorita modificarilor in apetitul alimentar;
 • Scaderea energiei si dinamismului, oboseala si lentoare in vorbire si miscare;
 • Ganduri despre moarte, sinucidere si chiar tentative de suicid;
 • Sentimente de neliniste, neastampar, iritabilitate;
 • Dificultati de concentrare, memorare si in luarea deciziilor.

Unele persoane cu depresie pot prezenta si simptome in plan fizic: dureri de cap, ameteli, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare, constipatie sau diaree, perturbari menstruale, scaderea performantelor sexuale.

Consultul de specialitate
Simptomele depresiei sunt, adesea, subtile la inceput. Poate fi greu de recunoscut ca aceste simptome pot avea legatura intre ele si ca ele pot fi datorate unei depresii. Este foarte importanta recunoasterea din timp a semnelor de avertizare ale depresiei, pentru ca persoana respectiva sa poata primi un tratament corespunzator cat mai devreme posibil.

Persoanele in varsta care prezinta simptome de depresie trebuie sa inceapa un tratament cat mai curand posibil. Depresia la varstnici poate duce la aparitia unei stari de confuzie sau a uitarii. De asemenea, depresia reprezinta un factor de risc semnificativ de deces la persoanele varstnice care au afectiuni cardiace.

La copii si la adolescenti simptomele depresiei sunt uneori diferite fata de cele aparute la adulti, ceea ca face ca diagnosticarea si inceperea unui tratament sa fie mai dificila.

Pentru a diagnostica o depresie, un specialist utilizeaza datele prezentate de persoana in timpul consultatiei, observatiile clinice, precum si datele obtinute de la familie. Testele psihometrice speciale pot fi de asemenea utilizate. Colaborarea cat mai buna face ca diagnosticul sa fie mai rapid si starea de rau poate fi tratata mai repede.

Este foarte important ca depresia sa fie privita ca orice alta boala, care se poate trata, dar se si poate agrava, daca este ignorata sau netratata.

Cum se trateaza?
Tratamentul depresiei poate cuprinde administrarea de medicamente (antidepresive), psihoterapie sau o combinare a celor doua modalitati de tratament.

Psihoterapia poate fi suficienta in cazul depresiei usoare sau moderate. In cazul in care simptomele de debut sunt severe, cel mai probabil tratamentul initial va include atat medicamente antidepresive cat si psihoterapie. Recomandarile specialistilor sunt pentru evitarea unui tratament medicamentos (care creeaza dependent) pentru formele relativ usoare ale bolii, si punerea accentului pe psihoterapie.

Tratarea depresiei poate fi un proces lung si frustrant, deoarece rezultatele nu se vad imediat. Optimismul este un efort prea mare pentru cei care sufera de depresie, iar rabdarea – un pret prea mare. De aceea, succesul rezida in pasii mici, in gasirea unor motivatii personale si a unor scopuri realizabile, care difera de la persoana la persoana.

Cum pot ajuta prietenii si familia?

 • Cel mai important lucru este sa ajute persoana sa ajunga la un psihiatru, pentru ca astfel va beneficia de un diagnostic si un tratament adecvat.
 • Pacientii pot fi ajutati si sustinuti sa nu intrerupa medicatia inainte de disparitia simptomelor (acest lucru se intampla uneori dupa cateva saptamani).
 • Un aspect important este suportul emotional. Acesta consta in intelegerea, rabdarea si caldura cu care este inconjurata persoana de catre cei apropiati.
 • Nu trebuie ignorate sau minimalizate gandurile de sinucidere, dimpotriva, medicul psihiatru va fi informat imediat.
 • Pacientul trebuie incurajat sa iasa din casa si sa isi reia activitatile care ii faceau placere: hobby-urile, sportul, muzica, cinematograful, teatrul etc.
 • Persoanele cu depresie au nevoie de schimbari si companie, dar aparitia de prea multe schimbari pot intari sentimentul de esec, de ratare.
 • Pacientul depresiv nu trebuie acuzat de faptul ca doar pretinde ca este bolnav din lene, si nu trebuie sa ne asteptam sa-si revina fara ajutor.

Cum ne putem ajuta singuri?
Afectiunile depresive ne fac sa ne simtim epuizati, inutili, lipsiti de ajutor si de speranta.
Astfel de ganduri si sentimente determina tendinta de retragere fata de alti oameni, de evitare. Este important ca persoana sa fie constienta ca astfel de ganduri negative fac parte din depresie si ca ele dispar cand tratamentul incepe sa-si faca efectul.

In aceasta perioada se recomanda sa se evite asumarea de prea multe resonsabilitati sau a unor decizii importante (schimbarea locului de munca, casatoria sau despartirea). De asemenea, se recomanda compania altor persoane si activitatile care stimuleaza buna dispozitie (plimbari, cinema, teatru, activitati religioase etc).

Frica este inamicul numarul unu al depresivilor: frica de marginalizare si categorisire de catre cei din jur; frica de tratamentul medicamentos si terapia cu un psiholog; frica de a nu suporta consecinte negative in cariera si in viata personala. Pentru toate aceste persoane exista pagini specializate pe internet, forumuri si bloguri ale unor persoane care sufera de depresie. Din toate aceste surse se pot informa si lua  cea mai potrivita decizie.

Cel ce sufera de depresie are cele mai multe sanse de vindecare contactand un specialist!