Psihoterapia se recomanda numai bolnavilor psihici?
Cele mai multe dintre persoanele care contacteaza un cabinet de psihoterapie o fac pentru ca trec printr-o perioada dificila a vietii, se confrunta cu o problema existentiala complexa si, in general, pentru ca se gasesc intr-o situatie pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.

Sunt persoane care solicita ajutor pentru ca intr-adevar sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric. In aceste cazuri, psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.

Un segment important dintre cei care solicita psihoterapie este reprezentat de persoanele care se inscriu intr-un grup de dezvoltare personala deoarece doresc sa-si imbogateasca viata personala, sa-si imbunatateasca performantele profesionale si relatiile  interpersonale.

Cum poate ajuta psihoterapia?
Spatiul terapeutic este un mediu sigur si securizant unde putem:

 • sa examinam problema dintr-o alta perspectiva;
 • sa abordam situatiile dificile;
 • sa intelegem cauzele problemei;
 • sa facem fata emotiilor dureroase;
 • sa identificam modalitati alternative de abordare a unor probleme, situatii;
 • sa ne dezvoltam noi aptitudini si abilitati.

Terapeutul asculta cu rabdare, provoaca cu umor sau in mod obiectiv, ofera puncte de vedere la care clientul sau nu s-a gandit sau le-a evitat in mod constient sau nu.

Psihoterapia inseamna sa gasim noi modalitati de gestionare a propriilor noastre stari, sa depasim blocaje generate de situatii din trecut, sa spargem vechi tipare si sa construim strategii noi, creative.

Succesul terapiei presupune contributia activa din partea persoanelor implicate în relatia terapeutica.

Cat dureaza o psihoterapie?
Durata este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care aceasta se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil de precizat de la prima intalnire de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.

Durata este, in general, stabilita de la inceput, cu posibilitatea de a fi prelungita daca este cazul.

Ce se intampla la prima sedinta?
In cadrul primei intalniri psihoterapeutul isi face o evaluare initiala a motivelor care l-au adus pe client la cabinet: problema, asa cum este vazuta ea de catre client, simptomele, situatia prezenta a acestuia. In acest fel este stabilita natura problemei si daca ea tine sau nu de competenta psihoterapeutului.

In continuare, sunt discutate aspecte care urmaresc structurarea cadrului terapeutic:

 • durata psihoterapiei;
 • modalitatea de lucru indicata: individuala, de cuplu sau de grup;
 • frecventa si durata sedintelor;
 • reguli generale (respectarea orei de incepere, absenta sau reprogramarea sedintei, confidentialitate);
 • costuri si modalitati de plata;
 • metode si tehnici terapeutice folosite;
 • evaluarea pe parcursul terapiei (la inceputul acesteia, ulterior, la anumite intervale si la sfarsitul terapiei);
 • modalitatea de incheiere a terapiei.

Este important ca si clientul sa participe activ la aceasta prima intalnire: sa fie deschis si sincer in legatura cu sentimentele sale, sa puna intrebari terapeutului in legatura cu experienta terapeutica, sa se pregateasca in prealabil cu un inventar al problemelor sale pentru o descriere cat mai clara a acestora.

In urma primei intalniri, clientul poate lua decizia daca incepe sau nu psihoterapia. De asemenea, psihoterapeutul propune inceperea demersului terapeutic sau orientarea clientului catre un alt specialist.

Cum decurge psihoterapia?
Primele doua – trei sedinte de psihoterapie sunt evaluative – terapeutul ajunge sa il cunoasca pe clientul sau ca persoana unica si problemele cu care acesta se confrunta.
Se elaboreaza un plan terapeutic si incepe “recuperarea” psihologica stabilita pana la ameliorarea sau disparitia problemelor identificate initial. Dupa atingerea obiectivelor propuse, mai sunt necesare cateva sedinte pentru stabilizarea noilor comportamente si mentinerea rezultatelor.

Succesul terapiei se bazeaza pe contributia activa a ambelor persoane implicate in relatia terapeutica – atat terapeutul, cat si clientul!

De unde stiu daca terapia a avut succes sau nu?
La inceputul terapiei, psihoterapeutul stabileste, impreuna cu clientul, cateva obiective clare, care pot fi modificate pe parcurs. In felul acesta, clientul poate evalua singur daca a devenit mai putin depresiv, anxios, agresiv etc.

In cazul unei terapii reusite, clientul resimte, la un moment dat, un sentiment de usurare, insotit de mai multa energie … de a se implica in activitati noi, in relatii noi etc.
Si un alt “semn”, dar care apare dupa o anumita perioada de timp, este atunci cand clientul realizeaza ca… nu mai face aceleasi greseli, care inainte aproape ca se inscriau intr-un tipar.

Cat costa o sedinta?
Tarifele variaza in functie de tipul intalnirii (individuala, de cuplu sau de grup) si sunt prezentate in detaliu la pagina ”Tarife consultatii”.

Persoanele cu dificultati financiare pot beneficia de reduceri pentru unele servicii. Acestea se stabilesc la sfarsitul primei sedinte de evaluare preliminara.

Ce se intampla daca nu pot veni la o sedinta?
Daca se doreste amanarea sedintei, este important ca aceasta sa fie anuntata inainte cu 24 ore (lucratoare). In acest caz, se stabileste o noua programare si contributia platita va ramane valabila. Ora programata este rezervata in exclusivitate clientului respectiv. Din acest motiv, sedintele amanate tardiv sau la care clientul nu se prezinta vor fi achitate oricum.

Zilele si orele programarilor se stabilesc de comun acord si, de regula,  se pastreaza pe tot parcursul terapiei. Aceste aspecte prestabilite si discutate in prima intalnire asigura o anumita constanta si stabilitate a terapiei si au rol important in structurarea relatiei terapeutice.

Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?
Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicina si specializat in psihiatrie.  In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.
Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educationala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitati de solutionare a diferitelor probleme psihologice.

Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in functie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, sugestia, persuasiunea, hipnoza, interventia prin arta, metodele de actiune etc.