Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este o forma de tratament si ameliorare a problemelor de natura psihologica, utilizand metode de modificare a comportamentelor, reactiilor, emotiilor si gandurilor distructive, dezadaptative si care ne impiedica sa ne atingem scopurile.
Psihoterapeutul este un ghid, un insotitor care ajuta clientul sa treaca peste obstacolele interioare. Punand intrebarile potrivite, el stimuleaza persoana sa gaseasca raspunsurile potrivite, adica sa isi re-gaseasca resursele interioare. Impreuna, clientul si psihoterapeutul sau, formeaza o echipa care lucreaza impreuna la identificarea si rezolvarea problemelor si dificultatilor clientului.
Psihoterapie sau consiliere?
Cei doi termeni, sunt folositi, adesea, ca sinonimi. Totusi, psihoterapia si consilierea se deosebesc ca durata de timp, ca tehnica si apoi ca impact asupra persoanei. Psihoterapia presupune, de obicei, un numar mai mare de sedinte si o interventie de mai mare profunzime asupra personalitatii. Consilierea, in schimb, se asociaza cu o atitudine suportiva din partea consilierului, cu oferirea unor sugestii si interventii centrate pe comportament, presupunand o durata relativ mai scurta a tratamentului.
Un termen care este folosit tot mai des este cel de consultatie si se refera, mai degraba, la o atitudine de colaborare intre client si terapeut. Clientul participa activ in deciziile privind subiectele discutate in cadrul sedintei si in gasirea unor solutii.
Care este diferenta intre psihiatru, psiholog si psihoterapeut?
Psihiatrul este absolventul unei facultati de medicină si specializat in psihiatrie. In competenta sa intra prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor psihice. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihiatru este prescrierea medicatiei potrivite.
Psihologul este absolventul unei facultati de psihologie si specializat in domenii diferite: psihologie clinica, educaţionala, organizationala etc. In competenta sa intra studiul psihicului si al comportamentului uman, testarea psihologica, investigarea si recomandarea unor modalitaţi de soluţionare a diferitelor probleme psihologice.
Psihoterapeutul este specialistul (de exemplu medic sau psiholog) cu o formare postuniversitara in psihoterapie. Instrumentul terapeutic principal utilizat de psihoterapeut difera in funcţie de scoala terapeutica careia ii apartine: conversatia terapeutica, sugestia, persuasiunea, hipnoza, interventia prin arta, metodele de actiune etc.
Cand este utila?
Psihoterapia poate oferi ajutor intr-o gama larga de probleme:
- dificultati de relationare, comunicare sau integrare in diverse grupuri;
- crize existentiale sau de dezvoltare (probleme specifice copilariei, adolescentei);
- situatii traumatizante sau foarte stresante (viol, accident, deces, divort etc);
- persoane cu un nivel ridicat de anxietate sau cu o imagine de sine fragile;
- probleme de cuplu (conflicte, dificultati de comunicare, probleme sexuale);
- manifestari ale stresului (oboseala, tulburari ale somnului, dureri de cap);
- simptome fizice la care medicatia este ineficienta si care exprima, de fapt, suferinta psihica.
Cui se adreseaza?
Cele mai multe dintre persoanele care contactează un cabinet de psihoterapie o fac pentru ca trec printr-o perioada dificila a vietii, se confrunta cu o problema existentiala complexa si, in general, pentru ca se gasesc intr-o situatie pe care considera ca nu o pot rezolva singuri sau cu ajutorul celor apropiati.
Sunt persoane care solicita ajutor pentru ca sufera de o boala psihica si sunt in evidenta unui cabinet psihiatric. In aceste cazuri, psihoterapia completeaza tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru.
Un segment important dintre cei care solicită psihoterapie este reprezentat de persoanele care se inscriu intr-un grup de dezvoltare personala deoarece doresc sa-si imbogateasca viata personala, sa-si imbunatateasca performantele profesionale si relatiile interpersonale.
Ce ofera?
In urma unui demers psihoterapeutic, invatam:
- sa abordam situatiile dificile;
- sa examinam problema dintr-o alta perspectiva;
- sa intelegem cauzele problemei;
- sa facem fata emotiilor dureroase;
- sa identificam modalitati alternative de abordare a unei probleme;
- sa dezvoltam aptitudini noi si sa transformam potentialul existent in competenta.
Durata
Un demers terapeutic se desfasoara sub o forma individuala, de grup, de cuplu sau de familie. Frecventa este sapatamanala, iar durata variaza in functie de numarul de participanti: 45 – 50 de minute in psihoterapia individuala; 90 de minute pentru psihoterapia de cuplu si de familie si 120 de minute pentru terapia de grup.
O intrebare auzita frecvent in momentul programarii primei intalniri terapeutice este: „De cate sedinte este nevoie?”. Durata unui demers psihologic este diferita, de la persoana la persoana, in functie de problemele cu care aceasta se confrunta si de gradul de responsivitate si implicare in terapie. Este dificil, chiar imposibil, de precizat de la inceput de cate sedinte va fi nevoie, insa pe parcurs acest aspect va fi mai usor de sesizat de catre client.
Ce se intampla la prima sedinta?
In cadrul primei intalniri psihoterapeutul face o evaluare initiala a motivelor care l-au adus pe client la cabinet: problema, asa cum este vazuta ea de catre client, simptomele, situatia prezenta a acestuia. In acest fel este stabilita natura problemei si daca ea tine sau nu de competenta psihoterapeutului.
In continuare, sunt discutate aspecte care urmaresc structurarea cadrului terapeutic:
- modalitatea de lucru indicata: individuala, de cuplu sau de grup;
- frecventa si durata sedintelor;
- reguli generale (punctualitate, absenta sau reprogramarea sedintei, conditii de plata, confidentialitate);
- metode si tehnici terapeutice folosite;
- evaluarea pe parcursul terapiei (la inceputul acesteia, ulterior, la anumite intervale si la sfarsitul terapiei);
- modalitatea de incheiere a terapiei.
Este important ca si clientul sa participe activ la aceasta prima intalnire: sa fie deschis si sincer in legatura cu sentimentele sale, sa puna intrebari terapeutului in legatura cu experienta terapeutica, sa se pregateasca in prealabil cu un inventar al problemelor sale pentru o descriere cat mai clară a acestora. In urma primei intalniri, clientul poate lua decizia daca incepe sau nu psihoterapia.
Cum decurge psihoterapia?
Primele doua – trei sedinte de psihoterapie sunt evaluative – terapeutul ajunge sa il cunoasca pe clientul sau ca persoana unica si problemele cu care acesta se confrunta.
Se elaboreaza un plan terapeutic si incepe “recuperarea” psihologica stabilita pana la ameliorarea sau disparitia problemelor identificate initial. Dupa atingerea obiectivelor propuse, mai sunt necesare cateva sedinte pentru stabilizarea noilor comportamente si mentinerea rezultatelor.
Succesul terapiei se bazeaza pe contributia activa a ambelor persoane implicate in relatia terapeutica – atat terapeutul, cat si clientul!
O terapie reusita sau nu?
La inceputul terapiei, psihoterapeutul stabileste, impreuna cu clientul, cateva obiective clare, care pot fi modificate pe parcurs. In felul acesta, clientul poate evalua singur daca a devenit mai putin depresiv, anxios, agresiv etc.
In cazul unei terapii reusite, clientul resimte, la un moment dat, un sentiment de usurare, insotit de mai multa energie … de a se implica in activitati noi, in relatii noi etc.
Si un alt “semn”, dar care apare dupa o anumita perioada de timp, este atunci cand clientul realizeaza ca … nu mai face aceleasi greseli, care inainte aproape ca se inscriau intr-un tipar.
Confidentialitate
Confidentialitatea sta la baza unei relatii terapeutice, ea asigurand increderea si siguranta necesare discutarii si dezvaluirii unor aspecte foarte personale. Subiectele discutate, informatiile referitoare la diagnoza sau mersul terapiei sunt protejate de relatia privilegiata psihoterapeut – client.
Psihoterapeutul are obligatia sa isi informeze clientul cu privire la limitele confidentialitatii si conditiile in care aceasta poate fi incalcata.