ANXIETATE_Ce este_anxietateaCe este anxietatea generalizata?

Este mult mai mult decat anxietatea normala pe care oamenii o traiesc in fiecare zi. Este o ingrijorare si o tensiune exagerata, chiar daca nimic nu pare sa o provoace. Persoana are dificultati in a-si controla anxietatea, care este insotita de:

  • simptome psihice: neliniste, incordare, iritabilitate, neputinta de a se relaxa, dificultati de concentrare;
  • simptome somatice: uscaciunea gurii, dificultati la inghitire, nod in gat, palpitatii, vedere incetosata, ameteli, dureri de cap, tensiune musculara.

Cum se manifesta?

Persoanele cu aceasta tulburare par incapabile sa se relaxeze, anticipeaza mereu dezastrul, se ingrijoreaza frecvent in legatura cu sanatatea, banii, familia sau locul de munca. Uneori sursa ingrijorarii este greu de delimitat. Pur si simplu gandul de a parcuge ziua le provoaca anxietate.

Multe persoane cu tulburare de anxietate generalizata devin agitate mai repede decat alte persoane. Tind sa se simta obosite, au probleme sa se concentreze, sau cateodata sufera de depresie.

Cum ne influenteaza viata?

Anxietatea generalizata face ca persoana afectata sa fie vulnerabila la toate situatiile de viata noi, neobisnuite sau neasteptate, ceea ce duce la stres si risc de depresie. Ea influenteaza modul in care este traita viata, relatiile cu ceilalti si evolutia in plan social si profesional.

Atunci cand este severa, anxietatea generalizata poate impiedica persoana sa-si duca la bun sfarsit chiar si cele mai simple indatoriri zilnice.

In timp, anxietatea generalizata afecteaza sanatatea, ducand la aparitia unor afectiuni psiho-somatice (cardiovasculare – hipertensiune arteriala sau variatii ale tensiunii arteriale; boli reumatismale; alergii; astm bronsic; ulcer gastric)

Cum se trateaza?

Un tratament eficient include medicatie, nu intotdeauna necesara, si psihoterapie.

Medicatia include antidepresive si anxiolitice si poate fi recomandata doar de catre medicul psihiatru, in cazurile in care simptomele sunt foarte intense si suparatoare.

In psihoterapie persoana invata managementul anxietatii si tehnici de relaxare. De asemenea, invata sa identifice si sa schimbe schemele de gandire, credintele si comportamentele care declanseaza anxietatea.